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Dear Mrs Hofman,

I refer to your complaint of 14 July 2016 sent to the European Commission and which 
was registered as CHAP (2016)2410. You have received a separate acknowledgement 
and there have been informal contacts with my services. We now have completed our 
assessment, taking also account of explanations received by the Dutch authorities raised 
in the context of a discussion on the conformity of the Dutch provisions transposing 
Directive 2010/75/EU of the European Parliament and of the Council of 24 November 
2010 on industrial emissions.

Your complaint relates to the Administrative Law Division’s ruling of 15 July 2015 
which rejected your appeal against a negative decision taken by the Dutch regional 
authorities on your request for enforcement of legal provisions pertaining to a waste 
incineration plant in the province of Friesland. Your appeal to the Council was based on 
the allegation that the authorities (the legislator included) misinterpreted Section 1.3 of 
Part 6 of Annex VI to Directive 2010/75/EU of the European Parliament and of the 
Council of 24 November 2010 on industrial emissions where it comes to the correction of 
measured emissions. To summarise, you claimed that the Directive does not permit the 
authorities to deduct from the measured emissions the maximum confidence interval 
referred to in Directive by default whereas the authorities claimed the contrary. You 
explain that the deduction of a fixed value may lead to distortion by masking the facto 
exceedances of the imposed limit values for pollutants. The case at hand concerned the 
deduction by the authorities of 4 mg/Nm3 for HCL and 0,4 mg/Nm3 for HC, based on 
Article 5.19 of the Dutch Decree on industrial activities (Activiteitenbesluit 
milieubeheer). The Dutch Council of State however agreed in its ruling with the 
arguments put forward by the authorities and rejected your appeal.
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Key to your complaint is the interpretation of Section 1.3 of Part 6 of Annex VI to 
Directive 2010/75/EU of the European Parliament and of the Council of 24 November 
2010 on industrial emissions and notably whether that provision allows for the standard 
deduction of a maximum value. It must be emphasised from the start that only the Court 
of Justice of the European Union is entitled to provide a final interpretations of EU law 
and that therefore the elements provided hereafter by the Commission services cannot be 
considered as a final interpretation of the Directive.

More importantly even, it must also be made clear from the start that the text of the 
Directive does leave some room for arriving at different interpretations. For that reason 
alone we cannot conclude that the national (judicial) authorities have made a manifest 
error and that there are sufficient indications of an infringement of EU law. Nevertheless, 
the services of DG ENV consider that the preferred interpretation of the Directive goes 
along the lines you have described.

The said section 1.3 of Part 6 of Annex VI to Directive 2010/75/EU provides for the 
maximum permitted margin of inaccuracy and determines the maximum percentage by 
which the monitoring results (including on Hydrogen chloride (HC1) and Hydrogen 
fluoride (HF) which seem in particular at stake in your complaint) may exceed the 
emission limit value. The relevant parts of the said Part 6 read:

"Annex VI on technical provisions relating to waste incineration plants and 
waste co-incineration plants, PART 6 on monitoring of emissions

1.1. Measurements for the determination of concentrations of air and water 
polluting substances shall be carried out representatively.

1.2. Sampling and analysis of all polluting substances including dioxins and 
furans as well as the quality assurance of automated measuring systems and the 
reference measurement methods to calibrate them shall be carried out according 
to CEN-standards. If CEN standards are not available, ISO, national or other 
international standards which ensure the provision of data of an equivalent 
scientific quality shall apply. Automated measuring systems shall be subject to 
control by means of parallel measurements with the reference methods at least 
once per year.

1.3. At the daily emission limit value level, the values of the 95 % confidence 
intervals of a single measured result shall not exceed the following percentages of 
the emission limit values:

Carbon
monoxide:

10%

Sulphur dioxide: 20%
Nitrogen dioxide: 20%
Total dust: 30%
Total organic
carbon:

30%

Hydrogen
chloride:

40%

Hydrogen
fluoride:

40%
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Periodic measurements of the emissions into air and water shall be carried out in 
accordance with points 1.1 and 1.2. "

The applicable Dutch legislation is Article 5.19(3) of the Decree on environmental 
activities (Activiteitenbesluit milieubeheer), which reads:

"De waarde van het 95%-betrouwbaarheidsinterval van individuele 
waarnemingen, op basis waarvan de gemiddelden worden berekend die 
getoetst worden aan een emissiegrenswaarde, is bij continue metingen niet 
groter dan de volgende percentages van de emissiegrenswaarde voor de 
dagelijkse emissies:

(...)

f zoutzuur: 40% van de emissiegrenswaarde of 4 mg/Nm3;

g. water stoffluoride: 40% van de emissiegrenswaarde of 0,4 mg/Nm3."

These services would interpret section 1.3 of Part 6 of Annex VI to the Directive (and the 
related Annex VI, part 8, point 1.2) in the light of its objectives and the general 
requirement of ensuring that EU law can have its full effect.

In that light these services prefer to read these provisions as meaning that only values 
which have been determined on a case by case basis on the basis of measurements should 
be deduced from the values obtained through the measurements. This is in line with the 
rationale of the Directive, which is to protect the human health and the environment by 
setting limits on the emissions of pollutants and by requiring measuring these emissions1. 
The recognition by the Directive that the measuring instruments can be more or less 
accurate does in no way imply that measured and/or calculated emissions don't need to 
reflect reality as close as possible. Obviously, where an instrument used to measure is 
very precise there is less need to deduct values from the measured results compared to a 
situation where the instrument is less precise. In other words, although deducting certain 
values based on uncertainty considerations linked to various elements (different for each 
installation) including the accuracy of measurement equipment, the measured parameter 
(sulphur dioxide, NOx, dust etc..), measurement conditions (gasses moisture, velocity 
etc.) or type of installation, is in practice a certain necessity, such deduction possibility 
must be used as restrictive as possible given the objective of the Directive and the need 
to ensure its full effect. A practice of deduction maximum fixed values regardless of the 
accurateness of the instrument therefore does not sit well with the Directive as the 
services see it.

1 Article 1 on the subject matter reads: "This Directive lays down rules on integrated prevention and control 
of pollution arising from industrial activities. It also lays down rules designed to prevent or, where that 
is not practicable, to reduce emissions into air, water and land and to prevent the generation of waste, 
in order to achieve a high level of protection of the environment taken as a whole."
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It would therefore seem that in the case at hand the interpretation given by the national 
(judicial) authorities, although not manifestly wrong in itself given the room for 
interpretation which the text of the Directive provides, is not the interpretation which the 
services would have preferred for ensuring the full useful effect of the Directive under all 
circumstances.

In the absence of sufficient indications of a manifest error on the side of the national 
authorities, we therefore do not intend proposing to the Commission the opening of an 
infringement procedure. Should you however dispose of information liable of changing 
this conclusion please forward that within four weeks of receipt of this reply.

Yours sincerely,

Ion Codescu

Head of Unit
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